bijtelling auto van de zaak
Informatie > autokopen
Auto van de zaak
U bent voor uzelf gestart en heeft een zakelijke auto nodig of u werkt in de buitendienst en krijgt een auto van de zaak. Welke bijtellingpercentages gelden er? Welke kosten zijn zakelijk aftrekbaar? En wat zijn dan die zakelijke kosten? Belangrijke informatie waarmee u kosten kunt besparen.
Auto op de zaak of op eigen naam?
Indien u een auto van de zaak rijdt, dan zijn de kosten voor benzine, onderhoud, aanschaf en verzekering zakelijke kosten. De BTW-kosten en de afschrijving zijn kosten die aftrekbaar zijn van de belasting. Wat belangrijk is bij een zakelijke auto is dat u niet meer dan 500 kilometer privé mag rijden met de zakelijke auto. Meer kilometers heeft tot gevolg dat u bijtelling moet gaan betalen. Wat wel weer handig is om te weten, is dat wanneer u uw zakelijke auto op eigen naam zet, u de zakelijke kilometers kunt verrekenen (19 cent per kilometer). Dit bedrag mag u van uw winst aftrekken en zo betaalt u dus weer minder belasting. Om te bepalen wat voor u het meest voordelig is, dus of uw auto op de zaak laten staan en btw-kosten/ afschrijving verrekenen of uw auto op eigen naam overzetten en kilometers verrekenen, hangt uiteraard af van de aanschafsprijs en het aantal kilometers dat u denkt te gaan rijden.
Op de website van de KvK staat een handige rekentool die voor u de meest gunstige situatie berekent.
De Chevrolet Volt, een electrische auto met range extender, ook na juli 2013 0% bijtelling.
Bijtelling
De fiscale bijtelling gaat gelden als u meer dan 500 kilometer per jaar privé gaat rijden. De bijtelling is gebaseerd op de nieuwwaarde van uw auto, de zogenaamde cataloguswaarde. Van deze cataloguswaarde betaalt u een vast percentage per jaar. Hieronder staan de percentages met daarbij de range van CO2 uitstoot per diesel en niet diesel auto. Meer informatie over milieuvriendelijke en zuinige auto's kunt u hier lezen.
- U betaalt 0% bijtelling, indien uw auto geen CO2 uitstoot (elektrische auto).
- U betaalt 14% bijtelling voor een diesel auto met minder dan 96 gram CO2-uitstoot per kilometer (zeer zuinige auto).
- U betaalt 14% bijtelling voor een niet diesel auto met minder dan 111 gram CO2-uitstoot per kilometer (zeer zuinige auto).
- U betaalt 20% bijtelling voor een diesel auto met een CO2-uitstoot die tussen de 96 en 116 gram per kilometer ligt (zuinige auto).
- U betaalt 20% bijtelling voor een niet diesel auto met een CO2-uitstoot die tussen 111 en 140 gram per kilometer ligt (zuinige auto).
- U betaalt 25% bijtelling voor een diesel auto met meer dan 116 gram CO2-uitstoot per kilometer (onzuinige auto).
- U betaalt 25% bijtelling voor een niet diesel auto met meer dan 140 gram CO2-uitstoot per kilometer (onzuinige auto).
Bijtellingspercentages
Om milieuredenen worden mensen gestimuleerd om een zuinige auto van de zaak te rijden. Vandaar ook de lagere bijtellingspercentages. Sinds juli 2012 zijn de CO2-grenzen voor het 14%-tarief en 20%-tarief aangescherpt.
Wat kunt u de komende jaren verwachten? Op de website van de Rijksoverheid staan de maatregelen die de komende jaren getroffen worden. Hieronder een bec-buttont overzicht:
- Voor personenauto’s met een CO2-uitstoot van niet meer dan 50 gr/km, die in de periode 1 januari 2012 tot en met 31 december 2013 worden aangeschaft, geldt gedurende 60 maanden een 0%-tarief voor de bijtelling.
- Op auto’s die al voor 1 januari 2012 zijn aangeschaft en niet meer dan 50 gr/km CO2 uitstoten, is voor zover ze daar nog geen recht op hadden vanaf 1 januari 2012 het 0%- tarief van toepassing tot 1 januari 2017.
- Voor personenauto’s met een CO2-uitstoot van niet meer dan 50 gr/km, die in de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015 worden aangeschaft, geldt gedurende 60 maanden een 7%-tarief voor de bijtelling.
- Auto’s met een 20% of 14% bijtelling waarvan het kenteken vóór 1 juli 2012 op naam is gesteld, houden dat lagere bijtellingspercentage totdat de auto een andere eigenaar én andere gebruiker krijgt. In dat geval zal het bijtellingspercentage met ingang van 1 juli 2017 worden aangepast overeenkomstig de dan geldende normen.
- Auto’s met een 20% of 14% bijteling, die na 1 juli 2012 op naam zijn gesteld, houden dat lagere bijtellingspercentage voor een periode van 60 maanden. Die periode van 60 maanden begint op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin het kenteken van de auto voor het eerst op naam is gesteld. Aan het eind van die periode wordt bekeken of de auto tegen de dan geldende CO2-grenzen opnieuw voor een 60 maanden periode voor een verlaagd bijtellingspercentage in aanmerking komt.
Elektrische auto's
Elektrische auto's en andere auto's met nulemissie hoeven tot 2015 geen bijtelling te betalen voor privé-gebruik van de auto van de zaak. Deze auto's zijn ook vrijgesteld van belasting op bpm (belasting op personenauto's en motorrijwielen) en mrb (motorrijtuigenbelasting).
De Peugeot ION, een voorbeeld van een volledig electrische auto.
Lees ook: