Motorrijtuigenbelasting

Informatie > autokopen

Motorrijtuigenbelasting (MRB)


Motorrijtuigenbelasting, oftewel wegenbelasting, is de belasting die u betaalt voor het bezit van een personenauto, bestelauto of motor. De hoogte van de wegenbelasting die u betaalt hangt af van de provincie waar u woont, de zogenaamde opcenten. Ook speelt het type brandstof een belangrijke rol. De mate van vervuiling namelijk bepaalt mede de hoogte van de belasting. Hoe minder vervuilend de wagen (hoe minder CO2 uitstoot), hoe lager de belasting. En als laatste, ook wordt het gewicht van de auto meegenomen. Hier geldt ook het principe, hoe zwaarder de auto, hoe meer belasting u betaalt. 

De wegenbelasting is ooit bedoeld om een belasting te heffen voor het onderhouden en aanleggen van wegen. Helaas is gebleken dat dit niet naar gebruik gehanteerd wordt, maar in plaats daarvan geldt er een gemiddelde algemene heffing.

Hoeveel moet u dan betalen?
Op verschillende websites kunt u op eenvoudige wijze uw wegenbelasting berekenen. Enkel door de provincie, brandstof en de gewichtsklasse te kiezen komt er een bedrag uit dat u per kwartaal, maand dient te betalen. U kunt hiervoor terecht op de website van bijvoorbeeld de Belastingdienst of de RDW. Er is ook een folder van de Belastingdienst waar u alle tabellen per provincie in een overzicht kunt zien. 

Wegenbelastingvrij
Vanaf 1 januari 2010 betaalt u voor een personenauto met een lage CO2-uitstoot geen wegenbelasting meer. U komt hiervoor in aanmerking met een auto die rijdt op benzine, waarvan de maximale uitstoot op 110 gr/km (gram per kilometer) ligt. Voor diesel auto's ligt het maximum op 95 gram CO2-uitstoot per kilometer. 

Deze vrijstelling van MRB blijft gehandhaafd tot eind 2013. Daarna gelden er andere regels, waardoor steeds minder auto's vrijstelling krijgen voor het betalen van wegenbelasting.
Er geldt een geleidelijke aanpassing van de CO2-grenzen voor diesel en benzine auto's:

 • vanaf juli 2012: 91 gr/km diesel
 • vanaf juli 2012: 102 gr/km benzine 
 • vanaf 2013: 88 gr/km diesel
 • vanaf 2013: 95 gr/km benzine
 • vanaf 2014: 85 gr/km diesel
 • vanaf 2014: 88 gr/km benzine
 • vanaf 2015: 82 gr/km voor diesel en benzine 

Hieronder ziet u een overzicht van belastingvrije auto's op alfabetische volgorde. Via diverse bronnen op internet kunt u overzichten vinden van 'schone' en 'zuinige' auto's.

 

Wegenbelastingvrij Oldtimer
 

Hoe zit het dan met oldtimers zoals deze hierboven weergegeven mooie klassieke Benz ? Sinds janauri 2012 is de regelgeving qua belasting voor oldtimers ook aangepast. Voorheen was het zo, dat auto's die op dat moment 25 jaar of ouder waren, vrijgesteld werden van het betalen van wegenbelasting. Echter, vanaf 1 januari 2012 gaat de vrijstelling van wegenbelasting alleen op als de auto tenminste 30 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen. Uiteraard is hier wel een overgangsregeling van toepassing:

 • is de auto op 31 december 2011 tenminste 25 jaar oud, dan is de auto wegenbelastingvrij.
 • is de auto in 1987 voor het eerst in gebruik genomen, dan is deze vanaf 2013 wegenbelastingvrij.
 • is de auto in 1988 voor het eerst in gebruik genomen, dan is deze vanaf 2015 wegenbelastingvrij.
 • is de auto in 1989 voor het eerst in gebruik genomen, dan is deze vanaf 2017 wegenbelastingvrij.
 • is de auto in 1990 voor het eerst in gebruik genomen, dan is deze vanaf 2019 wegenbelastingvrij.


Aangifte wegenbelasting 

Het betalen van wegenbelasting gaat automatisch in werking wanneer er een auto op naam gezet wordt bij het postkantoor. Hier hoeft u dus niet voor te doen.


 

Lees ook de volgende artikelen