Winterbanden Duitsland
Winterbanden in Duitsland
De winter is in aantocht, de wegen worden gladder, tijd voor winterbanden! Misschien heeft u uw wintersport al geboekt. Dan is het uiteraard handig te weten hoe het nu zit met de winterbanden verplichting in de Europese landen. Neem bijvoorbeeld Duitsland, waar het niet helemaal duidelijk is wat die verplichtingen nou zijn. In het volgende artikel gaan we verder in op de regelgeving in Duitsland.
In Duitsland is het gebruik van winterbanden in de wet geregeld, de zogenaamde ´winterreifen verordnung´. De regels zijn zelfs aangescherpt sinds december 2010. In de regel is het zo dat de auto-uitrusting aangepast moet worden aan de weersomstandigheden. Dat houdt in dat u winterbanden moet hebben bij winterse omstandigheden. Dit is een vrij breed begrip uiteraard. Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Met winteruitrusting bedoelt men niet alleen de banden, maar ook de ruitensproeiervloeistof, de ruitenwissers en de koelvloeistof. Neem ook altijd sneeuwkettingen mee. U weet namelijk nooit in wat voor weersomstandigheden u terecht komt.
Geen vaste periode voor winterbanden
Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. De verplichting geldt zoals gezegd alleen bij winterse omstandigheden ("Glatteis, Schneeglätte, Schneematsch, Eis- oder Reifglätte"). Dat betekent dus dat wanneer u in Duitsland een auto bestuurt terwijl de omstandigheden niet winters zijn ook al is het winter, u best op zomerbanden mag rijden. Is het echter zo dat u op zomerbanden rijdt in winterse omstandigheden, zoals hierboven omschreven, dan loopt u het risico op een bekeuring. In theorie kunt u dus ook verplicht worden om met winterbanden te rijden buiten de wintermaanden als er sneeuw of ijs ligt.
Verkeersboetes
Indien u in Duitsland niet met winterbanden rijdt in winterse omstandigheden en u wordt aangehouden, dan geldt er een vast boetebedrag van 40 euro. Indien u het verkeer hindert, bijvoorbeeld u veroorzaakt een file omdat u met uw zomerbanden niet verder kunt, dan is de boete 80 euro en 1 strafpunt (bedragen gelden vanaf 4-12-2010). In Duitsland werkt men namelijk met een strafpuntensysteem, waarbij u met 18 strafpunten een rijontzegging in Duitsland riskeert.
In Duitsland heeft een aanrijding vervelende gevolgen voor de aansprakelijkheid indien u zonder winterbanden rijdt. Lees hier meer over de aansprakelijkheid in Duitsland.
Welke winterbanden mag u gebruiken?
Er zijn drie soorten banden die gebruikt mogen worden.
- winterbanden met een sneeuwvlok symbool.
- M+S banden, dit zijn min of meer de traditionele winterbanden. Dit zijn de banden voor de echt zware omstandigheden die je bijvoorbeeld in Scandinavië tegenkomt en ook bestemd tot temperaturen van -40°C.
- all weather banden, zijn banden die geschikt zijn als winterband, maar het hele jaar door gebruikt kunnen worden, dus ook in de zomer.
Welke winterbanden in Duitsland zijn verplicht?
Het gaat om winterbanden met het sneeuwvlok symbool, dus M+S banden en all weather banden met sneeuwvlok zijn toegestaan. Het profiel van een winterband moet tenminste 4 mm zijn. Eigenlijk zijn M+S banden bedoeld voor het rijden door modder en sneeuw. Alleen als er op een dergelijke band ook een symbool van bergtoppen met een sneeuwvlok op de band staat, geldt de band als allround winterband. Het M+S-logo is te vinden op alle winterbanden, all seasons banden en soms zelfs op zomerbanden en zegt eigenlijk weinig over de eigenschappen van de band als winterband. Maar volgens de Duitse wet zijn ze goed genoeg om als winterband betiteld te worden.
Zijn sneeuwbanden ook winterbanden?
Het antwoord hierop is ´nee´. Winterbanden zijn banden die vaak voor de Europese markt ontwikkeld zijn. De winters in Europa bestaan uit sneeuw, ijs, kou, natte omstandigheden (regen), bladeren op de weg. Dit verschilt natuurlijk van landen waar er sprake is van extreme kou en sneeuwval.
Sneeuwkettingen
Ook als je op winterbanden rijdt, kunnen sneeuwkettingen soms noodzakelijk blijven. Op sommige bergwegen zijn ze onder bepaalde omstandigheden verplicht; dit wordt aangegeven met een bord met een wiel met sneeuwketting erop. Sneeuwkettingen zijn niet geschikt om lange afstanden mee te rijden, ze zijn slechts een hulpmiddel om met lage snelheid op besneeuwde hellingen te kunnen rijden.
Auto wintertips
Voorkomen is beter dan genezen, dit geldt ook voor je auto in de winter. Een paar tips op een rij:
- Vul op tijd je antivries vloeistof bij
- Zet de ruitenwissers recht zodat ze niet aan de ruit vast vriezen
- Word lid van een auto wegenwacht!
- Bij vorst leg dan een mat of karton op de voorruit dit scheelt krabben
- Behandel de rubbers (van de ramen, deuren) vooraf met siliconenspray
- Behandel uw autoslot met kruipolie. Denk ook aan de tankdop!
- Voorkom bevriezing van de handrem! Zet uw auto dan ook niet op de handrem maar in een versnelling
- Zet bij het uitzetten van de auto alle besturingen uit, denk aan blowers, ruitenwissers, achterruitverwarming.
- Bewaar uw (slot) ontdooingsmiddel niet in de auto!
- Maak ook de luchthappers ijsvrij
Winterbanden bestellen
Bij Velgenland, tussen Haarlem en Amsterdam gelegen aan de A9, kunt u niet alleen voordelig uw winterbanden bestellen, maar ook voordelig en veilig uw zomer- of winterbanden opslaan.
Profiteer nu dus van onze scherp geprijsde voorraden en bestel vandaag nog! Deze maand hebben we bovendien extra scherp geprijsde wintersets in de aanbieding.
Al vanaf 220 euro per winterset bent u klaar dit jaar! Velgenland heeft voor alle type personenauto's tientallen lichtmetalen/stalen velgen en autobanden op voorraad. Of u nu een Fiat Panda of een Porsche Cayenne rijdt, bij ons vindt u altijd een passende velg en band naar uw smaak. Ook als u een light truck bezit kunt u bij ons terecht voor een passend wiel.