bandenmaat omrekenen

Bandenmaat berekenen

Wanneer u kiest voor nieuwe banden of u wilt uw zomerbanden wisselen voor winterbanden of vice versa dan is het handig als u uw bandenmaat kunt omrekenen. Wanneer u kiest voor banden met exact dezelfde maten als uw oude/huidige banden dan is dit niet nodig maar er zijn situaties denkbaar dat het noodzakelijk is.

Waarom is het belangrijk?

Banden met een te grote afwijking in de wielomtrek kunnen de aandrijving van de versnellingen nadelig beinvloeden. Te brede banden kunnen  ook het rijgedrag verslechten, zo mogen banden absoluut niets aanraken als men helemaal naar links of helemaal naar rechts stuurt! Ook kunnen banden met een afwijkende maat t.o.v. de standaard af-fabriek maat de weergave van de snelheidsmeter beinvloeden. Zo kan men met een afwijkende bandmaat volgens de snelheidsmeter 100 km/u rijden terwijl dit in de praktijk misschien maar 98 is.

Maximale percentage afwijking

Bij velgenland gaan we uit bij het bepalen van de maximale afwijking uit van de standaard af-fabriek montagemaat. Af-fabriek is er echter ook al afwijking in de maatgeving. Zet 4 banden van 4 verschillende merken met dezelfde maatvoeringen naast elkaar en men zal ontdekken dat deze banden niet dezelfde afmetingen hebben. Er zijn leveranciers die spreken van een maximaal gewenste afmeting van 2% maar wij zijn van mening dat autobanden met een afwijking van minder dan 5% doorgaans geen nadelige invloed vormen op het rijgedrag van uw auto.

Inchmaat

In ieder geval moet de inchmaat van de band overeenkomen met de inchmaat van de oude band anders past het wiel logischerwijs niet meer.

bandenmaat


Banden calculator

U kunt met een complexe formule de maximale 'toegestane" afwijking van de wielomtrek berekenen, maar wij van Velgenland raden het gebruik van een banden calculator aan. U kunt vanzelfsprekend ook kontakt opnemen met uw banden- en velgenexpert Velgenland:

 

Telefoon: 023 535 0989