Onderhoud aan uw auto

Informatie > autokopen

Onderhoud, wat levert het u op?

Laat u uw auto regelmatig nakijken? Checkt u het oliepeil van uw auto maandelijks? Hoe zit het met de bandenspanning van uw auto? Kleine handelingen die uitermate belangrijk zijn voor de levensduur van uw auto en u ook kosten op de lange termijn besparen. Wellicht ook dingen waar u regelmatig bij stilstaat, maar die er toch bij inschieten. Toch wil ik hieronder het belang van onderhoud aan uw auto uitleggen. U verlengt hier niet alleen de levensduur van uw auto mee, maar u voorkomt tevens onveilige situaties tijdens het rijden en het scheelt u kosten tijdens bijvoorbeeld de APK-keuring en brandstofkosten (uw auto gaat nl. zuiniger rijden).


Reparatiemomenten
Er zijn een aantal momenten waarop u uw auto normaliter naar de garage brengt. We hebben de vaste inspectie, een jaarlijks controlemoment, waarbij de belangrijkste onderdelen van uw auto worden nagelopen. Denk hierbij aan de remmen, de ophanging en diverse vloeistoffen. Ook wordt dan uw motorolie ververst en het oliefilter vervangen. Daarnaast hebben we het kilometer- of tijdgebonden onderhoud, waarbij ook alles nagelopen wordt. Tussendoor hebben we nog de reparatie aan slijtage onderdelen zoals de remschijven en de koppelingsplaat, die vervangen moeten worden naar gebruik. Dan zijn er nog de onvoorziene reparaties en als laatste is er de APK-keuring. Later in dit artikel geef ik een aantal tips, die ervoor kunnen zorgen dat uw kosten voor APK niet onnodig hoog oplopen.

Lage onderhoudskosten
Denkt u te kunnen besparen op kosten aan uw auto door onderhoudsbeurten over te slaan, dan komt u vaak bedrogen uit. Opeens staat u langs de kant van de weg en blijkt dat er een technisch mankement is ontstaan, dat voorkomen had kunnen worden door tijdig onderhoud. 

Ik hoef u niet te vertellen dat uw auto een technisch vernuft is, dat veel moet doorstaan. Niet alleen staat de auto bloot aan weersomstandigheden, maar ook de wijze waarop de auto wordt gebruikt heeft ook direct impact. 
Door simpele handelingen te verrichten, zoals het controleren van uw koelvloeistof en het vervangen van de remvloeistof, kunnen grotere en duurdere ingrepen worden voorkomen. Het tijdig vervangen van de remvloeistof kan namelijk vooromen dat er storingen in het remsysteem optreden, wat op zijn beurt hoge kosten met zich meebrengt.

 

Autobedrijf De Toekomst, onderhoud tegen lage kosten.


Waar laat ik mijn auto nakijken?

De juiste keuze qua garage/merkdealer kan u al een goede kostenbesparing opleveren. Wanneer gaat u nou naar de merkdealer, de universele garage of de fastfitter? En wat is eigenlijk een Vakgarage? (bron: BOVAG)

  • Zolang uw auto in de fabrieksgarantie zit, kunt u het beste naar de merkdealer gaan. Bent u tussendoor bij een andere garage geweest, dan kan het zo zijn dat de merkdealer dat als argument probeert te gebruiken en zegt dat uw reparatie niet meer binnen de garantie valt.
  • Is de merkgarantie verlopen, dan kan het voordeliger zijn om naar een BOVAG-garage te gaan. 
  • Universele garages zijn garages die niet merkgebonden zijn. Kijk of ze BOVAG-lid zijn, zodat u weet dat de BOVAG-garantiebepalingen van kracht zijn.
  • Vakgarages zijn kleinere garagebedrijven, die in sommige opzichten met elkaar samenwerken - ze kopen bijvoorbeeld gezamenlijk bepaalde zaken in. Vaak zijn deze garages ook aangesloten bij de BOVAG.
  • Naar de fastfitter - dit zijn bedrijven zoals de Quickfit - kunt u het beste alleen gaan voor oppervlakkig onderhoud, zoals het vervangen van banden of accu en het verversen van olie. Bij groot onderhoud en specifieke storingen kunt u beter naar een echte garage of een dealer gaan.
  • Geef bij de fastfitter gericht aan welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd en laat u niet verleiden tot meer. Laat de werkzaamheden ook vastleggen om misverstanden te voorkomen.
  • Bij de normale slijtage-onderdelen/onderhoudsonderdelen kunt u vragen om een 'imitatie' onderdeel of een revisie-onderdeel te monteren in plaats van het originele merkonderdeel. Dat scheelt vaak (veel) geld en de onderdelen zijn doorgaans net zo goed.

Onderhoudsmeter
Op de website van de ANWB wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde onderhoudsmeter. Met deze tool kunt u aan de hand van het model en type auto, de huidige kilometerstand en de te verwachten jaarlijkse kilometers, berekenen met welke kosten u rekening moet houden voor reparatie, onderhoud en banden. Ook ziet u wat de waarde van uw auto de komende jaren is en geeft de onderhoudsmeter aan hoe deze kosten zich verhouden tot de waarde van uw auto.


 

Lees ook de volgende artikelen.