Winterbanden verplicht

Regelgeving Europa

Binnen Europa gelden er verschillende regels voor winterbanden. In het ene land zijn winterbanden verplicht, in het andere land weer niet. Daaaast zijn er nog uitzonderingen zoals winterbandenplicht in verschillende tijdperiodes, bij winterse omstandigheden of wordt het aangegeven met borden langs de weg wanneer winterbanden verplicht zijn. In het geval van verplichting bij winterse omstandigheden gaat het om sneeuw, ijzel of gladheid.

M+S logo

Sneeuwvloksymbool
Winterbanden zijn te herkennen aan het speciale profiel en het sneeuwvloksymbool. Ook banden met een M+S aanduiding op de band worden als winterband beschouwd. Winterbanden moeten een minimale profieldiepte hebben van 4mm. Indien dit niet het geval is, dan zijn de lamellen weggesleten waardoor de band de specifieke winterse eigenschappen verliest.

Welke winterbanden mag u gebruiken?
Er zijn drie soorten banden die gebruikt mogen worden.

  1. winterbanden met een sneeuwvlok symbool. 
  2. M+S banden, dit zijn min of meer de traditionele winterbanden. Dit zijn de banden voor de echt zware omstandigheden die je bijvoorbeeld in Scandinavië tegenkomt en ook bestemd tot temperaturen van -40°C. 
  3. all weather banden, zijn banden die geschikt zijn als winterband, maar het hele jaar door gebruikt kunnen worden, dus ook in de zomer.  

Waar zijn winterbanden verplicht?
De regelgeving rondom de winterbandenplicht is in heel Europa verschillend. In Duitsland zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht. In Frankrijk alleen als dit staat aangegeven op een verkeersbord. Echter, u kunt in Frankrijk ook schuldig bevonden worden bij een aanrijding als er geen bord staat.  

Winterbanden verplichtIn Oostenrijk zijn winterbanden verplicht in een bepaalde periode van het jaar. Daarbij wordt in Oostenrijk de regelgeving strikt gehandhaafd en kunnen boetes variëren van 35 tot 5.000 euro.
De regelgeving rondom de winterbandenplicht is niet alleen verschillend, maar ook voortdurend aan verandering onderhevig. In Tsjechië en Luxemburg is de winterbandenplicht sinds kort naar Duits model ingevoerd. Dat wil zeggen dat winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht zijn. In Italië is de winterbandenplicht op regionaal niveau grotendeels losgelaten (alleen in het Aosta dal geldt nog een verplichting). In de overige regio’s wordt langs (snel)wegen met een bord aangegeven of er een verplichting geldt voor winterbanden. Ook zijn in Spanje winterbanden verplicht bij een bord in de bergachtige gebieden.

Rood = winterbanden verplicht
Oranje = winterbanden verplicht bij bord
Groen = winterbanden niet verplicht 

Hieronder de Europese bepalingen per land in 2012/2013 (Bron:Consumentenbond/Continental):

Alhoewel de grootste zorg is besteed aan de uitvoering en samenstelling van deze lijst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard voor eventuele fouten.

Aansprakelijkheid

In vele landen heeft een aanrijding vervelende gevolgen voor de aansprakelijkheid indien u zonder winterbanden rijdt. Op de website van Independer is deze aansprakelijkheid uiteengezet voor een aantal landen. Deze informatie wordt regelmatig aangepast doordat er regelmatig wat verandert in de wetgeving. 

De regels over winterbanden in populaire wintersportlanden verschillen sterk. In Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Frankrijk, Zwitserland en Italië geven met verkeersborden aan wanneer winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn. Boetes kunnen oplopen tot vijfduizend euro.

LandVerplichtBoeteAansprakelijkheid
NederlandAanbevolen bij temperaturen onder 7 graden Celsiusn.v.t.n.v.t.
BelgiëAanbevolen bij temperaturen onder 7 graden Celsiusn.v.t.n.v.t.
DuitslandVerplicht bij winterse omstandigheden€ 40 tot € 80 bij gevaar of hinderja, en mede-aansprakelijkheid
FrankrijkAanbevolen bij sneeuw en ijs. Sneeuwkettingen verplicht bij blauw verkeersbord. Bij onderbord 'Pneus neige admis' ook winterbanden toegestaan.€ 135ja, en mede-aansprakelijkheid
ItaliëTussen 15 oktober en 15 april verplicht in Aostadal, overige gebieden verplicht indien aangegeven op verkeersbord. € 80ja, en mede-aansprakelijkheid
LuxemburgVerplicht bij winterse omstandigheden€ 74ja
OostenrijkVerplicht tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden€ 35 tot € 5000 bij gevaarja, en mede-aansprakelijkheid
ZwitserlandSterk aanbevolen bij winterse omstandigheden. Verplicht indien aangegeven met borden.€ 73ja, en mede-aansprakelijkheid

 

Winterbanden bestellen

Bij Velgenland, tussen Haarlem en Amsterdam gelegen aan de A9, kunt u niet alleen voordelig uw winterbanden bestellen, maar ook voordelig en veilig uw zomer- of winterbanden opslaan.

Profiteer nu dus van onze scherp geprijsde voorraden en bestel vandaag nog! Deze maand hebben we bovendien extra scherp geprijsde wintersets in de aanbieding.

bmw winterbanden

Al vanaf 220 euro per winterset bent u klaar dit jaar! Velgenland heeft voor alle type personenauto's tientallen lichtmetalen/stalen velgen en autobanden op voorraad. Of u nu een Fiat Panda of een Porsche Cayenne rijdt, bij ons vindt u altijd een passende velg en band naar uw smaak. Ook als u een light truck bezit kunt u bij ons terecht voor een passend wiel.

BESTEL HIER UW WINTERBANDEN

 

Lees ook het artikel over runflat banden en runflat winterbanden
Lees ook het artikel over all seasons banden
Lees ook het artikel over winterbanden
Lees ook het artikel over winterbanden gebruikt
Lees ook het artikel over winterbanden Duitsland