gebruikskosten auto

Informatie > autokopen

Gebruikskosten van Auto's

Denk hierbij aan motorrijtuigenbelasting, verzekering, onderhoud en niet te vergeten de afschrijvingskosten. Nieuwe personenauto's zijn duurder in het gebruik dan occasions. Dat komt vooral door de hoge afschrijvingskosten (waardedaling) in de eerste 2,5 jaar: 44% van de totale kosten van een auto uit de compacte klasse wordt gevormd door de afschrijving. Voordeel van nieuw is natuurlijk dat de auto over de nieuwste (veiligheids)technieken beschikt en de eerste jaren nauwelijks onderhoud nodig heeft. Maar de extra kosten voor onderhoud en reparatie voor een occasion wegen bij lange na niet op tegen de lagere kosten voor afschrijving. Op de site van Autorekenwijzer kunt u het waardeverloop van uw auto berekenen.


Ford Ka een van de auto's met de minste onderhoudskosten


De motorrijtuigenbelasting (MRB) is eenvoudig te berekenen door de gewichtklasse van uw auto te checken en op bijvoorbeeld de site van de belastingdienst in te vullen en zo uw maand of kwartaalbedrag te berekenen. 

En dan de verzekering. Het is verplicht om een WA-dekking af te sluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en vergoedt de schade die met uw auto aan anderen wordt toegebracht.
Een WA + Beperkt Casco dekking vergoedt ook een aantal schades aan uw eigen auto. Zoals schade als gevolg van brand, diefstal, ruitbreuk, aanrijdingen met wild, en schade door storm en hagel.
Deze dekking wordt het meest gekozen voor auto’s die tussen de 5 en 10 jaar oud zijn.

Verrassend misschien maar de Volvo V50 behoort tot de auto's met de hoogste onderhoudskosten.

Met een WA + Volledig Casco dekking (ook wel All Risk dekking genoemd) wordt elke schade aan uw eigen auto gerepareerd, ook als u deze zelf heeft veroorzaakt. Met deze dekking kunt u ook een vergelijkbare auto kopen als uw auto zoveel schade heeft dat deze niet meer te repareren is.
Deze dekking wordt het meest gekozen voor nieuwere auto’s, tot een jaar of 5. Kies deze dekking ook als u niet de middelen heeft om een (vergelijkbare) auto te kopen als uw auto door eigen schuld total loss is. Baseer uw keuze op de voorwaarden, maar ook op de service die u wenst op het moment dat u schade heeft.


Lees ook het artikel over zuinige auto's

Lees hier meer over de aanschaf van auto's

Lees ook de volgende artikelen