nationale auto pas

Informatie > autokopen

De Nationale Auto Pas (NAP)

U bent op zoek naar een occasion. Een van de dingen waar u dan op let is de kilometerstand. Wat blijkt: één op de achttien gebruikte auto's in Nederland heeft een opzettelijk teruggedraaide kilometerteller. Om deze wijze van fraude tegen te gaan is Stichting Nationale Auto Pas (NAP) in het leven geroepen. Sinds 1991 verzamelt Stichting NAP de kilometerstanden van bijna alle motorvoertuigen in Nederland en bouwt hier een onderhoudshistorie van op. 

Deelnemende autobedrijven
U kunt op de website van de NAP controleren welke bedrijven zijn aangesloten (ca. 6500 bedrijven). Ook al claimen bedrijven dat ze aangesloten zijn door middel van het gebruik van het NAP keur/beeldmerk, is het raadzaam dit toch te checken door de gegevens van het autobedrijf in te voeren op de website van de NAP.

Deelnemende occasion sites
Heeft u een occasion op het oog? U kunt op de website van de NAP nagaan welke websites de mogelijkheid bieden te zoeken naar occasions met het NAP keurmerk, door middel van een uitgebreid overzicht.

Wat is de Nationale Auto Pas?
De NAP pas, oftewel Nationale Auto Pas, is een document met alle bij Stichting NAP bekende kilometerstanden van motorvoertuigen, inclusief de datum van registratie. Aan de opbouw van deze kilometerstanden is af te leiden of de huidige kilometerstand van een voertuig logisch verklaarbaar is. 

Alleen een occasion met een logisch verklaarbare kilometerstand aangeboden door een autobedrijf dat is aangesloten bij Stichting NAP kan worden verkocht met een NAP pas. Voertuigen met tellerfraude, dus een onlogische kilometerstand, worden niet aangeboden met een NAP pas.

Wat doet de NAP check?
De NAP check vergelijkt de door u ingevoerde kilometerstand met de kilometerhistorie van een voertuig en geeft met drie kleuren een oordeel. Voor een kleine 3 euro kunt u de NAP check laten uitvoeren. Groen betekent dat de kilometerstand logisch verklaarbaar is. Rood betekent dat de kilometerstand onlogisch is en er wellicht gefraudeerd is met de gegevens. Oranje betekent dat er te weinig informatie bekend is van het voertuig. Voor deze laatste mogelijkheid (oranje) hoeft u dan ook niet te betalen. 

Voor de controle van de kilometerstand heeft u enkel het kenteken en de afgelezen kilometerstand van de occasion nodig. 


Lees ook de volgende artikelen.