Winterbanden Europese regelgeving

Waar zijn winterbanden verplicht?

De regelgeving rondom de winterbandenplicht is in heel Europa verschillend. Het volgende plaatje geeft aan in welke landen winterbanden (personenwagens) verplicht zijn bij winterse omstandigheden, winterbanden verplicht bij een bord en waar er geen winterbandenverplichting geldt. Daaronder wordt ook nog eens in een tabel in detail aangegeven per land hoe de regelgeving is, bijvoorbeeld de minimaal diepte van het profiel in millimeters.  

Winterbanden verplicht

Rood = Winterbanden verplicht
Oranje = Winterbanden verplicht bij bord
Groen = Winterbanden niet verplicht 

In Duitsland zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht. In Frankrijk alleen als dit staat aangegeven op een verkeersbord. Echter, u kunt in Frankrijk ook schuldig bevonden worden bij een aanrijding als er geen bord staat. In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht in een bepaalde periode van het jaar. Daarbij wordt in Oostenrijk de regelgeving strikt gehandhaafd en kunnen boetes variëren van 35 tot 5.000 euro. In Tsjechië en Luxemburg is de winterbandenplicht sinds kort naar Duits model ingevoerd. Dat wil zeggen dat winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht zijn. In Italië is de winterbandenplicht op regionaal niveau grotendeels losgelaten (alleen in het Aosta dal geldt nog een verplichting). In de overige regio’s wordt langs (snel)wegen met een bord aangegeven of er een verplichting geldt voor winterbanden. Ook zijn in Spanje winterbanden verplicht bij een bord in de bergachtige gebieden.

Hieronder de Europese bepalingen per land in 2012/2013 (Bron:Consumentenbond/Continental):

er1

er2

er3

 

 

Alhoewel de grootste zorg is besteed aan de uitvoering en samenstelling van deze lijst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard voor eventuele fouten. 

Lees ook het artikel over runflat banden en runflat winterbanden
Lees ook het artikel over all seasons banden
Lees ook het artikel over winterbanden
Lees ook het artikel over winterbanden gebruikt
Lees ook het artikel over winterbanden Duitsland